Co znajduje się na kuchni w restauracji

Każdy klient restauracji widzi wyłącznie udekorowaną salę i kelnerów, którzy roznoszą zamówienia. Nie ma natomiast pojęcia, co dzieje się za zapleczu: jaki tam czasami jest nerwowy gwar i ile osób musi tam pracować, ażeby dania były smaczne o gotowe na czas. Klientów wprawdzie nie wpuszcza się na zaplecze, ale o kulisach powstawania dań można poczytać w internecie.

W kuchni znajdują się rozmaite kuchnie gastronomiczne nastawne restoquality. To na nich organizowane są wszystkie gotowane potrawy i odgrzewane zupy. Najczęściej w każdej kuchni znajduje się kilka takich stanowisk, aby móc przygotować kilka różnych potraw dla gości w tym samym czasie. Prócz tego w kuchni restauracyjnej znajdują się także restoquality kuchnie gastronomiczne z piekarnikiem. Wiele zapiekanek i dań mięsnych przygotowywanych jest właśnie w piekarniku. Te w kuchniach gastronomicznych odznaczają się tym, że szybko osiągają żądaną temperaturę i są bardzo pojemne. To sprawia, że można w nich przygotować kilka dań równocześnie. Wielu pracowników restauracji zaczynało swój staż od przysłowiowego zmywaka. Dziś jednakże ręcznie zmywa się mało. Znacząca większość tego typu prac wykonują zmywarki uniwersalne redfox. Naczynia wystarczy tylko wstępnie opłukać w zlewie, a resztę zrobi zmywarka. Najczęściej też w restauracji znajduje się wyparzarka do szkła, w której myje się szklanki i kieliszki. Do wielkich przemysłowych zmywarek trafiają garnki, rondle i patelnie. Dzięki mocnym detergentom i osiąganiu wysokiej temperatury z naczyń schodzi wręcz trwały brud i przypalony tłuszcz.
Polecam: piece konwekcyjno parowe.